Schaaksimultaan.nl

Wat is een schaaksimultaan

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een schaaksimultaan speelt een (meestal sterke) speler tegen meer dan n speler tegelijk, wat kan variren van twee tot wel veertig of meer borden. Simultaanspel komt niet alleen voor bij de schaaksport maar ook in de damsport. Daarnaast zijn er nog andere bordspelen die simultaan gespeeld kunnen worden.

De simultaanspeler mag kiezen met welke kleur hij speelt. Meestal kiest hij wit.

De borden worden in een kring opgesteld. De simultaanspeler wandelt langs de borden en doet aan ieder bord een zet. De tegenstanders krijgen per zet precies zo veel bedenktijd als de simultaanspeler nodig heeft om de kring rond te lopen. Als de simultaanspeler bij een bord aankomt, moet de tegenstander direct zijn zet uitvoeren, waarna de simultaanspeler een tegenzet doet en doorloopt naar het volgende bord.

Een goede simultaanspeler kent de stellingen van alle borden uit het hoofd. Er zijn ook schakers die simultaan blindpartijen spelen.

 

 

Meestal wordt een simultaan zonder klok gespeeld, maar het kan ook met klok. Dit komt vooral voor als er weinig tegenstanders zijn. Bij een kloksimultaan mag een speler direct een zet doen wanneer hij of zij dat wil, waarna hij de klok indrukt. De meester mag zelf kiezen aan welk bord hij een zet doet; hij kan bij een bord een aantal zetten achter elkaar doen, of een bord overslaan als de tegenstander nog geen zet heeft gedaan.